Behandelingen

OVER ONS

VitaMarum mondhygiëne is een kleinschalig praktijk en heeft het voordeel dat de lijntjes kort zijn, u een vertrouwd gezicht ziet en daarnaast zijn we rolstoeltoegankelijk.

Intake

Tijdens een intake maken we kennis met u als nieuwe patiënt. We vragen naar uw gezondheid, medische bijzonderheden, mondverzorging, voeding en andere lifestyle factoren. Daarna bespreken we u wensen en/of klachten. Vervolgens doen we een uitgebreid mondonderzoek waarbij de gehele conditie van de uw mond in kaart wordt gebracht. Met deze gegevens stellen we een passend behandelplan op, één die u op het lijf geschreven is.

Plaquekleuring

Tandplaque is een onzichtbare laag op uw tanden en kiezen die bestaat uit etensresten, speeksel en bacteriën. Tandplaque is niet goed zichtbaar omdat het dezelfde kleur heeft als uw tanden en kiezen. Als tandplaque te lang blijft zitten vormt er tandsteen, wat kan leiden tot tandvleesproblematiek maar ook gaatjes. Daarom doen we vaak een plaquekleuring tijdens uw bezoek. Door uw tanden in te kleuren met een speciale vloeistof wordt de plaque zichtbaar. De kleuring toont oude en nieuwe plaque aan en is simpel te verwijderen door te poetsen, ragen en te polijsten. Aan de hand van deze kleuring kunnen we u gerichte tips en adviezen geven die erger voorkomen.

Voorlichting

Tijdens uw bezoek wordt er een controle gedaan van de mondgezondheid. Uw behandelaar legt na dit onderzoek uit wat de conditie van uw tandvlees is, of er bijzonderheden zijn en hoe de rest van de behandeling er uit gaat zien. Een belangrijk onderdeel van deze behandeling is voorlichting. Hoe ontstaat tandsteen en waarom juist op die plaatsen? Waarom bloedt het tandvlees? Hoe kan het dat er opeens veel actieve gaatjes zijn? Maar ook: Hoe veel eetmomenten heeft u of uw kind op een dag. Wordt de tandpasta uitgespuugd of nagespoeld met water? Voorlichting voorkomt erger en draagt positief bij aan een gezondere mond.

Gebitsreiniging

Na een stukje uitleg en voorlichting is het tijd voor de volgende stap, de gebitsreiniging. Tijdens de gebitsreiniging verwijdert uw mondhygiënist aanwezig tandsteen en tandplaque.

Parodontitis

Soms is een gebitsreiniging en voorlichting alleen niet meer afdoende. De tandvleesontsteking is dieper gelegen en heeft schade toegebracht aan het kaakbot. Als er sprake is van een chronische tandvleesontsteking met botafbraak, dan spreken we van de term ‘Parodontitis’. Indien dit wordt geconstateerd dan volgt uitleg over de oorzaak en nog belangrijker, wat we er aan kunnen doen! Voor de behandeling van parodontitis volgen we het parotraject:

  • Parodontiumregistratie: Tijdens deze behandeling worden alle dieptes van het tandvlees in kaart gebracht, deze hebben we nodig om de precieze omvang van het probleem in kaart te brengen
  • Initiële reiniging: deze fase bestaat vaak uit meerdere behandelingen van gemiddeld 60 minuten met maximaal 1-2 week tussen de behandelingen. Tijdens deze behandeling wordt het gebit opgesplitst in delen en wordt per zitting een gedeelte grondig gereinigd onder het tandvlees.
  • Herbeoordeling: Tijdens deze behandeling brengen we weer alle dieptes van het tandvlees in kaart. Hiermee beoordelen we het effect van de therapie
  • Nazorg: Tijdens deze behandeling volgt een update van uw medische gegevens, mondverzorging, controle van conditie van het tandvlees en reinigen van de pockets. We houden het hiermee als het ware bij en streven naar een zo gezond en stabiel mogelijke conditie van uw gebit.